Cultuurshock

Een cultuurshock, op een andere manier kan ik het niet omschrijven. De afgelopen 4 dagen heb ik gewerkt voor de Indiase nieuwszenders NewsX en India News. Die bestede uitgebreid aandacht aan de rechtszaak tussen India en Pakistan die bij het International Court of Juistice (ICJ) in het Vredespaleis in Den Haag werd gevoerd en vanaf de eerste zitting 2 jaar geleden word ik ingehuurd om hier verslag van te doen.

In niets is deze manier van verslaggeving te vergelijken met wat wij in Nederland gewend zijn. Ik ga voor het gemak maar even volledig voorbij aan de… hoe zal ik het noemen… ‘gekleurde’ verslaggeving die ik bij zowel de Indiase als Pakistaanse media zag. Nee, laat ik het maar puur over een technische en persoonlijke boeg gooien.

Helaas mocht ik niet met een eigen set draaien, die zou niet compatibel zijn met hun systemen en dus was ik aangewezen op een camera die niet echt mijn eerste keuze is voor het snelle nieuws werk in de journalistiek. Ja ik had een LiveU op mijn rug, maar eentje die zijn beste tijd wel gezien had en waarvan het lang duurde voor hij was opgestart. En dat in combinatie met het chaotische Dehli aan de andere kant van de lijn waar van alles out of the blue BREAKING NEWS is.

Ik vind het prachtig om te zien hoe er in andere landen televisie gemaakt word en hoe de beleving per cultuur verschilt. De chaos en paniekerige telefoontjes vanuit de mediaroom in New Dehli maken een liver voor het Journaal of RTL Nieuws bijna saai. Het onvoorspelbare zit hem niet alleen in het nieuwsitem wat je verslaat, maar ook of je bij een live-uitzending überhaupt wel een verslaggever voor je camera hebt staan. Wat zijn we in Holland dan toch braaf, bijna flauwtjes zonder de spicyness from the orient. Als ik werken voor de Indiase TV in één woord moet omschrijven: een belevenis!