Al van kleins af aan liep hij rond met de foto- en videocamera’s van zijn ouders en grootouders. Dat Ronald Fleurbaaij carrière zou maken in de creatieve sector bleek dus helemaal niet zo’n gek idee. Met een stage bij Het Parool sloot Ronald zijn fotografie- en video-opleiding Fotonica aan het Technisch College Ede af. Dit beviel hem zo goed dat hij zich direct na zijn afstuderen inschreef bij de Kamer van Koophandel als freelancer.

Tijdens zijn jeugd had Ronald maar één doel voor ogen: hij wilde fotojournalist worden! Net als Guus Dubbelman bij voetbalwedstrijden op het veld
zitten, zoals hij als 6-jarige in een Teleac-cursus fotografie had gezien. Het duurde dan ook niet lang voordat hij naast zijn grote voorbeeld aan het werk was. Jaren lang rende de jonge fotograaf van de Tweede Kamer naar de paleizen in Den Haag, om vervolgend het land door te racen in zijn auto het nieuws najagend.

Met zijn opleiding in Ede in de achterzak was Ronald tevens opgeleid voor een carrière in video en broadcasting. Het duurde dan ook niet lang voordat hij zijn eerste klus als cameraman aangeboden kreeg. Daarbij merkte hij dat hij uit dit werk minstens even veel voldoening haalde als de fotografie. Nadat hij tijdens het seizoen 2014 een aantal Grands Prix als cameraman voor de Formule 1-uitzendingen van Sport1 fungeerde besloot hij zich verder te specialiseren als cameraman en (field)editor.